Guided Tour ‘Zee van Staal’

We will get a guided tour around the intriguing sculpture exhibition right outside Tata Steel IJmuiden, named ‘Sea of Steel’. When Wijk aan Zee became ‘cultural village of Europe’ in 1999, eleven artists were invited to make steel sculptures at the terrain which was a camping next to (in that time) Corus. Corus supplied the materials and workspace for the artists, who stayed at host families in Wijk aan Zee during their one-month stay.

The costs of the tour are covered by the Magnet.

More info in Dutch:

Een groene zone, een staalfabriek en het metershoge Paasduin. Dat vormt het decor voor een indrukwekkende beeldententoonstelling aan de rand van het dorp Wijk aan Zee. Even indrukwekkend is het verhaal erachter. Dit duingebied, Rolandsduin geheten, bood ooit plaats aan kampeerders. Met de Hoogovens (nu Tata Steel) op de achtergrond leverde dat bijzondere surrealistische beelden op. Hier zag men het scherpst mogelijke contrast tussen zware industrie en toerisme. Niet iets om trots op te zijn. De camping verdween en het terrein werd een groene zone.
Totdat Wijk aan Zee in 1999 Cultureel Dorp van Europa werd. Dat bleek een prachtige gelegenheid om dat contrast tussen dorp en staalindustrie te verzachten. Elf beeldhouwers, afkomstig uit de elf Europese culturele dorpen, kregen opdracht deze zone te transformeren tot een beeldenpark. Natuurlijk, beelden van staal.
Materiaal en werkruimte werden beschikbaar gesteld door Corus. De kunstenaars werden een maand ondergebracht bij gastgezinnen in het dorp en lieten zich inspireren door het thema Een zee van staal. Het resultaat is een intrigerende tentoonstelling op een intrigerende plek.
De trots is terug!

Leave a Comment
Event Details
 • Start Date
  May 3, 2019 15:00
 • End Date
  May 3, 2019 16:30
 • Status
  Expired
 • Location
 • Category
 • Address
  Bosweg/hoek Reijndersweg, 1949 AZ Wijk aan Zee
Cart